Baidu Eye – teknik som kombinerar flera sinnen

BaiduEye1 Nu går kineserna “all in” bortom skriven text med sina Baidu Eye och hela det system av “maskinlärande” (kallas deep learning på engelska) som de bygger kring dessa hjälpmedel. Anledningen att de kan frigöra sig från bokstäver är antagligen att de även i skriftspråket jobbar med bilder. 

Det är också också intressant att följa hur Baidu Eye (som baserar sig på att kombinera flera sinnen där hörseln är central) kommer att konkurrera med Google Glass.

Jag (Thomas) såg också på någon vetenskaplig TV-kanal (minns inte vilken) att ett annan kinesiskt team jobbar med att ersätta ID-kort, digital ID och alla möjliga säkerhetskoder (som vi sliter med att komma ihåg) med “ansikts-igenkänning” som den enda nödvändiga sättet att identifiera sig. De hävdade att alla ansikten är unika och att det inte spelar någon roll om man går upp eller ner i vikt, deras programvara kan ändå tydligt urskilja om det är “rätt” person.

Det känns förstås “lite så där” att en totalitär regim utvecklar denna typ av teknologi (även om man förstår varför de är så ivriga), men om man väljer att se på de möjligheter som öppnas med mer “sinnrika” gränssnitt till datorkraften så kan man också se många nya tillämpningar som kan vara av värde just för att motverka totalitära regimers inflytande. Kampen pågår för fullt!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *