BYT FORM OCH FÅ BÄTTRE KUNSKAPSUTBYTE

Hur kan man tänka när man ska arrangera en konferens där man har en stor mängd presentatörer och ännu fler deltagare som alla är intresserade av helt olika saker?

Att några få presentationer äger rum i en större hörsal, och de flesta övriga presentationer äger rum i parallella seminarier i mindre konferensrum, brukar vara en vanlig lösning. Den oönskade bieffekten är ofta att det blir mycket sittande i hörsalen, du blir väldigt beroende av presentatörernas förmåga att presentera, det sprider sig ofta en stor ångest bland deltagarna över att verkligen välja rätt seminarium och alla säger att det är alldeles för lite tid för informellt mingel.

VI FÖRESLÅR EN HELT ANNAN FORM,
DEN VI KALLAR KUNSKAPSTEATER!

Låt alla presentatörer inleda med en 90 sekunder introduktion av det dom vill göra tillgängligt för deltagarna.

Varje presentatör lämnar också ett fysiskt minnesspår för att det ska vara lättare för deltagarna att komma ihåg vad de olika presentationerna handlar om.Sedan får deltagarna välja vilka “montrar” de besöker för att få veta mer under 10-15 minuter långa interaktiva fördjupningar.


Montrarna byggs av presentatörerna själva i samma stora rum så att det är lättare att överblicka vad som finns.


Avslutningsvis samlar du alla presentatörer och deltagare för att reflektera och sortera alla intryck.


Fördelarna är flera:

  • Du får enklare att regissera och coacha alla presentatörer så att de både hittar en bra presentationsform, blir sitt bättre jag oavsett personlighet och de håller tiden bättre.
  • Deltagarna får både variation och en större möjlighet att välja vilka presentatörer de vill veta mer av genom att de får röra sig mycket mer än vanligt och genom att du tillhandahåller ett mer “självorganiserande upplägg”.
  • Både presentatörer och deltagare får också lättare att umgås mer informellt och kunskapsutbytet flyter bättre åt båda hållen.

Så, nästa gång du arrangerar en konferens för kunskapsutbyte, våga bryta dig loss från de inrutade formerna och satsa istället på mer människovänliga former för kommunikation!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *