Gamla gränser faller och nya uppstår

UberDet är både frustrerande och lärorikt att följa Ubers framfart över världen.
Frustrerande för att ledningen för företaget endast verkar vara ute efter att tjäna pengar och inte alls agerar för att tjäna mänskligheten.
Lärorikt för att det blir mer och mer tydligt att det inte går att stoppa denna typ av teknologiskt driven utveckling med olika lagar och regleringar, speciellt inte om varje land och stad försöker göra detta för sig själva. I denna artikel så framgå t o m att inte ens “uppretade mobbar” kan stoppa Uber från att växa och få allt fler användare, både förare och kunder.

Men det är också lärorikt att kunna se hur gamla gränser faller (mellan branscher, sektorer, professioner, geografiska platser m fl) samtidigt som nya gränser uppstår (infrastruktur, gränssnitt, grupperingar m fl). Uber ser ju inte sig själva som ett transportföretag utan som ett teknikföretag.
Det betyder att reglering av transporttjänster i olika städer och länder inte fungerar som “motmedel”.

Troligen är det just den kompromisslösa hållningen hos Ubers ledning som ger dem denna “spridningskraft” och som i praktiken har gjort dem till världens största förmedlare av privata transporttjänster. De fokuserar på att erbjuda en digital tjänst som sammanför kapacitet med efterfrågan UTAN att det ska behövas formella organisationer som hanterar verksamheten.
Vi ser förstås redan flera aktörer som ritar om gränserna för andra branscher (där AirBnB kanske är den kändaste) och man behöver nog inte vara en driven framtidsspanare för att inse att denna utveckling kommer in i allt fler branscher och samhällssektorer. Är alltså bara en tidsfråga innan vi ser denna typ av tjänsteförmedling i större skala även inom t ex sjukvård och utbildning (för att nämna två områden där det offentliga idag har både stora organisationer och kämpar för att behålla ensamrätten).

Vår enkla spaning är att alla verksamheter behöver vara medvetna om denna snabba utveckling och börja anpassa sina egna organisationer och processer för att kunna agera i denna nya terräng där gränser faller och nya uppstår.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *