LÅT DIN DOKUMENTATION BLI LEVANDE

Risken är alltid stor att den dokumentation man producerar blir hyllvärmare eller bara tar upp plats på servern utan att den används. Detta gäller både kurslitteratur, protokoll från arbetsmöten och företagets strategiska plan. Varför är det så?
Antagligen för att informationen snabbt blir för gammal om den tar lång tid att producera. Dessutom fyller den inte sin funktion som ett bra minnesstöd om inte själva formen på dokumentationen tilltalar flera sinnen och typer av minnesfunktioner. Alltså bör man aktivt jobba med snabbheten när man producerar sin dokumentation och att öka användbarheten av densamma genom att öka tillgängligheten för flera sinnen och typer av minnen.

För att bli både snabbare och sinnrikare så föreslår vi att du jobbar “live” med din dokumentation och använder enkel teknik för att fånga det som sägs, görs och tillverkas i flera sorters media. Med webkameror och bärbara datorer kan du snabbt och enkelt spela in videoklipp och ta foton som du direkt publicerar på intranätet. Med digitalpennor kan du både skriva och rita fysiskt på papper i lokalen samtidigt som du lagrar en exakt kopia av informationen digitalt.

Genom att medvetet jobba med olika fysiska “minnesbehållare” som t ex papprullar och olika hyllelement (fyrkanter, trekanter, cirklar) så kan du förvara den fysiska dokumentationen i meningsfulla mönster i lokalen (t ex på sin plats i en visualiserad process) så att alla lätt hittar den information de behöver i sitt rätta sammanhang.Då blir din dokumentation levande och användbar!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *