LYSANDE TANKEREDSKAP GER BÄSTA VÄRMEN

Här ser du en enkel pedagogisk lösning för att både visualisera och simulera driften av Stockholms två fjärrvärmesystem som kopplas ihop via en ledning i Riddarfjärden.

Varje “lysboll” föreställer en av värmepannorna i systemet som använder olika källor för värmealstring (el, olja, biobränsle sopor). När lysbollen är tänd så körs den och när den är släckt så står den stilla. På små lappar på varje boll syns också vilken effekt varje panna ger. Olika pannor passar bäst att vara igång vid vid olika utomhustemperaturer samt vid olika el- och oljepriser. Det som är utmaningen är alltså att räkna ut vilka pannor som ska köras i vilken ordning för att få ut maximal effekt till minsta möjliga resursförbrukning.

Trots att det finns digital information att tillgå i rummet under dessa övningar så föredrog de flesta av deltagarna att använda kartan och lysbollarna som informationskälla.

Denna enkla visuella lösning fungerar alltså som ett tagbart tankeredskap i rummet när personalen lär sig mer om de tekniska förutsättningar i systemet och tränar på sitt samspel i riktiga situationer.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *