SKAPA DOKUMENTATION SOM GÖR NYTTA

En av våra husgudar är den fiktive agenten MacGyver som är en mästare på att använda det han har runt omkring sig på nya sätt. Med hans förhållningssätt som förebild så vill vi tipsa om hur du kan ta fram en rykande aktuell dokumentation i både fysisk och digital form som deltagarna har skapat själva!

1. Deltagarna skapar själva
Låt deltagarna skriva och rita mycket under själva övningen. Tillhandahåll också olika fysiska föremål som deltagarna ofta ger speciella betydelser genom associationer.

2. Resultat fångas i foto och film
Fotografera och filma det som deltagarna har skapat. Du kan med fördel låta deltagarna själva stå för fotograferande och filmande, exempelvis med sina egna mobiler eller med webkameror kopplade till deras bärbara datorer.

3. Du sparar den fysiska dokumentationen
Du lagrar de fysiska visualiseringarna på flyttbara skivor och föremålen i smidiga lådor till dess deltagarna ska träffas nästa gång

4. Du förädlar filmer och skapar visuella dokument
Redigera de inspelade filmerna i ett enkelt redigeringsprogram som redan finns i din dator (Windows Moviemaker i PC och iMovie i Mac) och skapa visuella dokument i Word genom att kombinera foton och text som du sedan omvandlar till PDF:er.

5. Du skapar en digital dokumentation som du skickar ut
Koppla ihop alla typer av filer (filmer, foton och PDF:er) med programmet PowerPoint genom att skapa en struktur av ”slides” som blir till överblickbara menyer och från vilka du sedan skapar hyperlänkar till de olika filerna med foton/text och filmer.

6. Du tillgängliggör dokumentationen via nätet
Skapa också motsvarande sammanhållande menysystem på intranätet, eller Internet om ditt intranät inte har tillräckligt med funktioner av typen ”sociala medier”. I en blogg kan du lägga upp foton, filmer och PDF:er. Du kan också göra hyperlänkar till andra typer av informationskällor. Här kan också deltagarna lämna kommentarer och i vissa sammanhang också ”chatta” (utbyta skriftlig information i realtid).

Första gången du arrangerar för denna typ av dokumentation så är det några saker du behöver lära dig att behärska men redan andra gången går det ofta mycket lättare. Effekten är att du kan tillhandahålla en dokumentation som är gjord av deltagarna själva och är väldigt lätt att uppdatera.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *