VISUALISERINGSRUM SNABBAR UPP PLANERING OCH BESLUT

Genom att bygga upp sinnrika visualiseringsrum i 3D så kan man hjälpa alla inblandade att få en överblick av all information och se hur allas arbetsflöden hänger ihop. Det finns dock tre saker man måste hålla lite extra koll på för att man inte ska riskera att visualiseringsrummet ska bli en ”fransk parfym”, d v s något som bara täcker över de underliggande problemen med en snygg yta.

Visualisera är något man gör,
inte något man har gjort

Många går i fällan att låta några experter på processflöden, excelark och grafisk formgivning skapa visualiseringsrummet åt medarbetarna. Då missar man själva poängen med visualisering och rummet förvandlas snabbt till ett ”museum” med gammal information (som ändå finns i datorerna). Knepet med att skapa visualiseringsrum som verkligen gör en skillnad är att istället låta de som använder visualiseringsrummet själva bygga upp sitt eget rum för planering och beslut. Dels har vi som vuxna människor enklare att anamma det vi själva har skapat, dels ökar chansen att rummet fylls med just den information man har nytta av i själva arbetet. Experterna får då rollen som coacher och underlättare, inte som visualiserare.

Man bör rulla in byggstenar,
inte rulla ut färdigbyggda koncept

För att en grupp individer snabbt ska kunna bygga sitt eget visualiseringsrum så bör man erbjuda finurliga byggstenar för visualisering. Dels kommer de snabbare igång och dels får man en inbyggd standard i visualiseringarna utan att människor känner sig ”pådyvlade” en färdig lösning.

Byggstenarna bör både bestå av olika former av mobila visualiseringsytor (för visualiserings på vägg, golv och tak) och tagbara visualiseringshjälpmedel för att kunna rita och fästa olika grafiska symboler. Dessa byggstenar bör till sin ”karaktär” vara både fleranvändbara och flyttbara. Fleranvändbara i betydelsen att varje föremål ska gå att använda till flera olika saker, t ex att bordsskivan också går att skriva på och tas loss så att den kan bli till en vägg.

Flyttbara i betydelsen att alla byggstenar är lätta och har ömsesidig passform så att man snabbt kan bygga om i rummet och t o m förflytta hela ”inredningen” till en annan lokal. Varför är detta så viktigt då? Ja, om du tänker på hur ofta det omorganiseras i alla organisationer i kombination med att det alltid är för ont om plats så framstår nytta tydligare.

Man förstärker det fysiska rummet med digital data

Det är lätt hänt att man börjar dubbelarbeta när man vill börja visualisera, d v s att man fortsätter med att ha all information i datorerna och får ytterligare ett merarbete när man dessutom ska ha samma information fysiskt visualiserad på väggarna. Knepet är att istället utgå från den fysiskt visualiserade informationen och sedan förstärka denna med digital data.

I visualiseringsrummet visar man den viktigaste informationen för att alla ska få en överblick och sedan tar man fram digital data i anslutning till den fysiska informationen. Det kan betyda att man har en fysisk bild av den produkt man arbetar med på bordet och på den bilden projicerar foton, videoklipp och siffror som finns lagrade digitalt. Det finns ett ”hippt” ord för detta sätt att förstärka den fysiska världen med digital data, det kallas för ”augumented reality” och förkortas AR, och betyder just ”förstärkt verklighet”

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *